In decursul anilor de practica si pregatire medicala, am vazut un numar semnificativ de convulsii, acestea fiind impresionante pentru parinti, creandu-le o stare inevitabila de anxietate. Multi dintre parintii care au asistat la astfel de crize au crezut ca isi vor pierde copiii. Cu toate ca aceste crize sunt impresionante, de obicei sunt benigne si nu pun in pericol viata copilului.

Deci, ce sunt convulsiile febrile? Sunt cele mai frecvente tulburari neurologice ale sugarilor si copiilor mici, care apar la 2-4% dintre copiii cu varsta sub cinci ani.
Sunt un fenomen in legatura stransa cu varsta si cu o predispozitie genetica puternica. Desi adesea inspaimantatoare pentru parinti, convulsiile febrile sunt in cea mai mare parte o patologie benigna si sunt asociate cu un risc scazut de a dezvolta epilepsie in viitor.

Cu toate acestea, aproximativ o treime din copii vor avea crize febrile recurente in timpul copilariei timpurii, iar riscul crescut se datoreaza anumitor caracteristici clinice, inclusiv varsta frageda, antecedente familiale de convulsii febrile sau dezvoltare neurologica anormala in momentul primei convulsii.

Convulsiile febrile sunt descrise ca fiind simple sau complexe.

Convulsiile febrile simple sunt cel mai frecvent tip (~95%), apar la temperatura >38,5C si se caracterizeaza printr-o singura criza generalizata (copilul „tremura” din tot corpul, privire fixa, ochi dati peste cap) care dureaza mai putin de 15 minute, fara deficite neurologice postcritic, iar revenirea este rapid favorabila.

Convulsiile febrile complexe includ episoade prelungite sau recurente intr-o perioada de 24 de ore, prezinta semne de focalitate, deficite postcritic, iar frecvent apar la copiii cu suferinta cerebrala anterioara.

In timp ce convulsiile febrile simple nu necesita tratament, convulsiile prelungite pot necesita atat tratament „de urgenta” cu benzodiazepine in ambulanta sau in sectia de primiri urgente, cat si profilactic, intotdeauna insa la indicatia medicului.

Asadar subliniez importanta faptului ca febra trebuie scazuta prin orice metoda – administrarea de antipiretice (acetaminofen, ibuprofen, novocalmin), impachetari hipotermizante, bai caldute, administrarea de lichide in cantitati mai mari, deoarece febra este un potential factor declansator al convulsiilor febrile.

Citeste si Cand ne adresam medicului neurolog pediatru?

 

Programari