Primul an din viata copilului este poate una dintre cele mai importante perioade, copilul urmand sa se adapteze treptat la noul sau mediu de viata.

In acest prim an din viata copilului, vizitele la medicul neurolog pediatru vor urmari in primul rand cresterea armonioasa a sugarului, respectiv cresterea in greutate, inaltime si a perimetrului cranian, conform graficelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, iar in al doilea rand dobandirea achizitiilor motorii si cognitive pentru fiecare etapa de varsta.

Astfel, prima vizita la medicul neurolog pediatru se recomanda a fi in jurul varstei de 3 luni, moment in care se va urmari interactiunea sugarului cu examinatorul, aparitia zambetului social, modelul de miscare, asimetrii, tonusul muscular, urmarirea cu privirea, etc.
Ulterior, vizitele la medicul specialist se recomanda a fi din 3 in 3 luni, momente cheie cand se urmareste achizitionarea pozitiei sezand, mersul independent, dezvoltarea limbajului, achizitiile cognitive, interactiunea sociala, etc.

Exista insa si exceptii, cand evaluarea precoce a unor semne de alarma poate fi primordiala in decelarea unor afectiuni neurologice.

Orice schimbare pe care o observam in dezvoltarea copilului trebuie sa ne orienteze catre un sfat avizat.
Daca copilul dumneavoastra provine dintr-o sarcina cu evolutie patologica, s-a nascut prematur, vi se pare ca nu se dezvolta in acelasi ritm ca sora/fratele, este prea „moale” sau prea „tare”, are convulsii la febra inalta sau alte tipuri de manifestari inexplicabile, are tulburari de miscare, se ridica greu de jos, are dureri de cap inexplicabile, lesina frecvent, prezinta intarziere in dezvoltarea limbajului, etc., atunci copilul are nevoie de un consult la medicul neurolog pediatru.

 

Citeste si despre Examenul neurologic .

 

Programari