Copiii se plang relativ des si din diferite cauze de „dureri de cap„ , motiv frecvent de ingrijorare pentru parinti.
Deci, cu ce tipuri de dureri de cap avem de a face la copil:
A. Dureri de cap cauzate de stress
Sunt dureri de cap comune la toate grupele de varste si sunt asociate direct cu stresul vietii cotidiene. Oboseala, stresul, efort de diferite tipuri sau somn prea mult pot declansa aceste dureri de cap. Durerile de cap cauzate de stress nu au caracteristici migranoase (greata, varsaturi, oboseala, sensibilitate la lumina), iar tratamentul este orientat catre eliminarea stresului si cu administrarea de analgezice.
B. Dureri de cap cauzate de efort
Aceste dureri de cap au caracteristici destul de clare – incep brusc, intens si se dezvolta rapid. Au intotdeauna un caracter acut si de obicei apar odata cu inceperea efortului. Din fericire aceste dureri de cap raspund rapid la tratament.
C. Dureri de cap cauzate de oboseala ochilor sau a viciilor de refractie
In general apare ca nereguli a fixarii globului ocular si mai putin din cauza erorilor de refractie. Este indicat daca persista sa consultati un medic oftalmolog.
D. Migrene
Migrenele sunt dureri de cap severe ce apar la aproximativ 10% din copii si adolescenti si au caracteristici specifice (de cele mai multe ori unilaterala, intensitate semnificativ crescuta, alterarea starii generale, fotosensibilitate, fiind insotita de varsaturi care calmeaza durerea, etc). Uneori greu responsiva la tratament, impunandu-se spitalizare.
E. Dureri de cap cauzate de tensiune
In general sunt dureri de cap ce apar bilateral (pe ambele parti) si de obicei difuze. Durerea este surda si flunctuanta, de obicei nu se agraveaza la activitatea fizica (spre deosebire de migrene). Aceasta durere poate sa apara zi de zi si se poate sa fie pe durate intinse de timp. Durerea cedeaza la folosirea calmantelor, dar fiind intinsa ca timp, copilul este impins sa consume multe medicamente, acest lucru ducand la aparitia durerilor de cap de origine medicamentoasa.
F. Dureri de cap de origine medicamentoasa
Tratamentul acestei dureri de cap poate fi complicat deoarece organismul este dependent de o anumita substanta si, de multe ori s-a ajuns la spitalizare in momentul in care a fost eliminata din organism.
G. Dureri de cap „alergice”
In practica, se pot dezvolta dureri de cap ce apar ca urmare a expunerii la orice substanta cum ar fi fumul sau mirosuri de diferite produse alimentare, de igiena, sanitare, etc. Unele alimente (nuci, ciocolata, capsuni, mezeluri, conservanti, etc) pot provoca dureri de cap, dar pot declansa chiar migrene cu adevarat.
Tratament
Va recomandam ca intotdeauna sa consultati medicul specialist.
Citeste si Cand ne adresam medicului neurolog pediatru?
Comentarii recente