Afazia reprezinta dificultatile de comunicare ale unei persoane si este de obicei cauzata de afectarea partii creierului responsabila pentru intelegerea si producerea limbajului (de exemplu, dupa un accident vascular cerebral).
Afazia poate afecta oameni de toate varstele, dar este mai frecvent intalnita la persoanele cu varsta peste 65 de ani. Acest lucru se datoreaza faptului ca accidentele vasculare cerebrale si afectiunile neurologice progresive tind sa afecteze mai mult acesta categorie de persoane.
Persoanele cu afazie au adesea probleme cu cele 4 moduri principale in care oamenii inteleg si folosesc limbajul – citirea, ascultarea, vorbirea (cea mai evidenta), scrisul. Desi afazia afecteaza capacitatea unei persoane de a comunica, nu ii afecteaza inteligenta.
Este adesea clasificata ca „expresiva” sau „receptiva”, in functie de dificultatile de intelegere sau exprimare a limbajului, insa majoritatea va avea o afectare pe toate ariile dar in proportii variate.
Afazia poate aparea singura sau alaturi de alte tulburari, cum ar fi dificultati de vedere, probleme de mobilitate, slabiciunea membrelor si probleme cu memoria sau gandirea.
Cauzele comune pentru afazie includ:
– accident vascular cerebral – cea mai frecventa cauză a afaziei
– leziuni grave ale capului, traumatisme cerebrale
– tumora cerebrala
– afectiuni neurologice progresive – de exemplu dementa
Diagnosticarea afaziei se face coroborand datele clinice, interviul, testele cognitive si de limbaj cu imagistica cerebrala (pentru evaluarea leziunilor)
Tratarea afaziei
Terapia vorbirii si limbajului este principalul tip de tratament pentru persoanele cu afazie.
Daca afazia este cauzata de un eveniment unic, cum ar fi un accident vascular cerebral, majoritatea pacientilor se recupereaza intr-o oarecare masura cu terapie.
Cand afazia este cauzata de o afectiune progresiva, tratamentul se concentreaza pe valorificarea la maximum a ceea ce oamenii inca pot face si pe dezvoltarea altor moduri de comunicare pentru a se pregati pentru o perioada in care vorbirea va fi mai dificila.
Citeste si despre Sindromul X Fragil .
Comentarii recente