Polimiozita (PM; poli = multi, myo = muschi, itis = inflamatie ) este o boala rara care provoaca inflamatie si slabiciune musculara cronica, progresiva pana la sever invalidanta. Uneori, sunt implicate de asemenea si tesuturile conjunctive  si articulatiile.

Polimiozita poate afecta persoane de orice varsta si sex, dar de doua ori mai mult sexul feminin decat masculin.

Ce cauzeaza polimiozita?

Nu se cunoaste clar etiologia polimiozitei, insa se considera ca este o boala autoimuna. Aceasta inseamna ca boala este rezultatul interactiunii unui factor trigger cu un defect al sistemului imunitar  care face ca acesta sa se intoarca impotriva corpului si sa-si atace propriile tesuturi, vase de sange, fibre sau articulatii.

Care sunt simptomele polimiozitei?

  • Slabiciune musculara si durere (mialgie, artralgii): sunt afectati in prima instanta muschii centurilor (sold si umeri); dificultati la mers, la ridicarea bratelor, dificultate in a se ridica din pozitia culcat sau sezut. Pot exista chiar probleme la inghitire si vocea poate deveni nazala.
  • Sentimente de depresie
  • Alte simptome: febra si pierderea in greutate.

 

Polimiozita, desi este definita ca o inflamatie a muschilor, poate fi de asemenea si un semn al unei boli autoimune mai generale precum lupusul eritematos sistemic, sclerodermia sau chiar artrita reumatoida.

Unele persoane pot avea chiar o reactie extrema la frig, numita fenomenul Raynaud, care se simte cel mai adesea la degetele de la maini si de la picioare si este cauzata de un spasm al vaselor de sange.

Medicii  din centre familiarizate cu boala vor recunoaste miozita dupa o simpla examinare. Va trebui insa  confirmat printr-o combinatie de teste de sange si alte teste, cum ar fi electromigrafia și biopsiile musculare.

Nu exista inca un tratament curative pentru polimiozita, dar exista optiuni de tratament pentru a ajuta la gestionarea simptomelor – steroizi, imunosupresoare, fizioterapie.

 

Bibliografie:
1. Polymyositis

 

Citeste si despre Malformatii ale sistemului nervos central- anomalii de linie mediana.

Programari