Macrocefalia se refera la o dimensiune crescuta a capului. De cele mai multe ori, aceasta este notata inca din primele zile de viata, fiind adesea un semn al altor complicatii sau conditii. Totusi, nu toate cazurile de macrocefalie sunt urgente medicale, putand fi si forme familiale.

Masurarea circumferintei capului (numita si circumferinta occipitofrontala) este un indicator direct al cresterii capului si un pas important in monitorizarea unei cresteri si dezvoltari armonioase, fiind indicata masurarea periodica intre nastere si varsta de 3 ani.

 

 

Valorile obtinute din masurarea dimensiunii capului trebuie inscrise si comparate pe un grafic de crestere standard. Copiii cu macrocefalie prezinta valori semnificativ mai mari decat media pentru varsta si sexul lor, peste 2 deviatii standard sau mai mult de percentila 98.

Cresterea anormala a capului este determinata de cresterea si modificarile continutului craniului (creier, sange, lichid cefalorahidian [LCR] si os) dar si de momentul acestor modificari in raport cu inchiderea fontanelelor si a suturilor.

NB: Modificarile de volum ale oricarei componente inainte de inchiderea fontanelelor si a suturilor pot modifica circumferinta occipitofrontala; modificarile de volum care apar dupa inchiderea fontanelelor si suturilor aduc modificari compensatorii in celelalte componente.

Abaterile de la cresterea normala a capului pot fi primul indiciu al unei probleme congenitale, genetice sau dobandite (de exemplu, infectie congenitala, hidrocefalie, hemoragie intracraniana, boala de depozitare sau neoplasm). Multe afectiuni genetice sunt asociate cu un model anormal de crestere a capului si cu cat aceste afectiuni sunt detectate mai devreme, cu atat mai rapid pot fi instituite tratamente adecvate, programe de recuperare și consiliere genetica.

Tratamentul pentru macrocefalie depinde de cauza acesteia. De exemplu:

  • Daca examenul clinic si investigatiile nu indica probleme, medicul doar va monitoriza in continuare buna dezvoltare a copilului si masuratorile craniene
  • Daca macrocefalia este determinate de hidrocefalie, poate fi necesar un tratament medicamentos specific – medicamentos, interventie chirurgicala.
  • Suportiv

 

Prin urmare, in functie de cauza, tratamentul va avea o valoare paliativa marcata. Abordarile farmacologice pot fi utilizate pentru a controla complicatiile medicale, precum si cele non-farmacologice pentru tratamentul sechelelor neurologice si cognitive (recuperare fizica, ergoterapie, terapie cognitiva, etc). De asemenea, parintii sunt sfatuiti sa urmareasca daca apar simptome precum bombarea fontanelei, varsaturi, lipsa de interes fata de persoanele din jur, scaderea apetitului, miscari anormale la nivelul ochilor, somn excesiv sau iritabilitate, semne ce reprezinta un motiv de prezentare de urgenta la spital.

 

Bibliografie:

Merck Manual – Macrocephaly

 

 

Citeste si despre Microcefalia .

 

Programari