Botulismul este o afectiune ce apare secundar infectiei cu Clostridium botulinum – o bacterie care produce toxine periculoase (toxine botulinice) in conditii de oxigen scazut. Toxinele botulinice sunt unele dintre cele mai letale substante cunoscute, deoarece blocheaza functiile nervoase si pot duce la paralizii respiratorii si musculare.

 

 

Exista 7 forme distincte de toxina botulinica, tipurile A-G. Patru dintre acestea (tipurile A, B, E si rareori F) provoaca botulismul uman – se poate vorbi despre botulismul alimentar, botulismul sugarului, botulismul ranilor (contaminarea ranilor deschise) si botulismul prin inhalare sau alte tipuri de intoxicatie.

 

Simptomele nu sunt cauzate de bacteria in sine, ci de toxina produsa de aceasta. Simptomele apar de obicei in 12 pana la 36 de ore (intervalul poate varia insa de la 4 ore pana la 8 zile) dupa expunere (consumul de alimente procesate necorespunzator, conserve, etc).

 

 

Botulismul se caracterizeaza prin paralizie descendenta, flasca, care poate provoca insuficienta respiratorie. Simptomele precoce includ oboseala marcata, slabiciune si vertij, urmate de obicei de vedere incetosata, gura uscata si dificultati de a inghiti si de a vorbi. De asemenea, pot aparea varsaturi, diaree, constipatie sau meteorism abdominal. Initial apare slabiciune musculara a gatului si a bratelor, dupa care sunt afectati muschii respiratori si ulterior cei din jumatatea inferioara a corpului. In aceasta patologie nu apare febra si nici pierderea starii de constienta.

Diagnosticul se bazeaza de obicei pe istoricul consumului alimentar recent si pe examenul clinic, urmat de confirmarea de laborator, inclusiv demonstrarea prezentei toxinei botulinice in ser, scaun sau alimente sau o cultura de C. botulinum din scaun, rana sau alimente. Diagnosticul gresit al botulismului apare uneori, deoarece este adesea confundat cu accidentul vascular cerebral, sindromul Guillain-Barré sau miastenia gravis.

Incidenta botulismului este scazuta insa, dar rata mortalitatii este ridicata o data contactata boala si daca nu se administreaza un tratament adecvat imediat (administrare precoce de antitoxina si ingrijiri respiratorii intensive). Boala poate fi fatala in 5 pana la 10% din cazuri.

 

Citeste si despre Tulburarea de Spectru Autist (TSA) .

Programari