Imagistica prin Rezonanta Magnetica (IRM)
Cunoscuta sub mai multe denumiri – cea veche RMN (Rezonanta Magnetica Nucleara) si cea noua, IRM (Imagistica prin Rezonanta Magnetica), investigatia reprezinta o tehnica imagistica avansata, care utilizeaza un camp magnetic foarte puternic pentru a putea “vedea” in interiorul corpului.
IRM-ul permite completarea informatiilor daja avute cu privire la structura organelor/tesuturilor (viscere, creier, muschi, etc) devenind astfel o unealta de neegalat in detectarea precoce a oricarei modificari structurale.
Ce afectiuni depisteaza IRM-ul ?
- afectiuni cerebrale (accidente vasculare, tumori, ademon hipofizar, leziuni demielinizante, patologii degenerative, malformatii, displazii, etc);
- afectiuni viscerale – rinichi, inima, etc (tumori, malformatii);
- afectiuni ale coloanei vertebrale (hernii de disc, patologie vertebrala sau de cordon medular);
- afectiuni ale sistemului musculo-scheletal (artrita, rupturi ligamentare sau de menisc, etc).
Ma va durea?
Examinarea IRM este lipsita de durere. In timpul acesteia, singurul disconfort va fi creat de auzul unor zgomote ritmice, destul de puternice, produse de aparat in timpul functionarii, insa pentru diminuarea acestei neplaceri, exista posibilitatea purtarii unor casti antifonice sau ascultarii muzicii.
In anumite cazuri (sugari, copii mici, anumite patologii mai speciale), poate fi nevoie fie de sedare fie de o injectie cu substanta de contrast, pentru o mai buna vizualizare a ariilor de interes. Atentie insa la pacientii care au contraindicatie la administrarea de substanta de contrast (pacientii dializati, cei cu boli severe renale, reactie adversa la o administrare anterioara, femeile gravide, etc)
Examinarea in sine este alcatuita din serii de secvente in planuri diferite (frontal, sagital, transversal), care dureaza fiecare intre 1 si 6 minute, cu mici pauze intre ele.
Cooperarea este foarte importanta, deoarece orice miscare in timpul examinarii duce la scaderea importanta a calitatii imaginii, care pot deveni neinterpretabile.
Asadar,r elaxeaza-te si incearca sa ramai cat mai nemiscat.
Contraindicatii
Exista insa si cateva situatii in care examinarea IRM este contraindicata. Acestea sunt:
- stimulator cardiac (pace maker) / proteze valvulare cardiace (metalice);
- de evitat in primul trimestru de sarcina;
- proteza de sold / tije metalice / dispozitive intrauterine;
- daca ai implantat un stimulator neuronal / implant auditiv;
- daca ai clipsuri/stenturi intravasculare cu componenta feroasa la nivel intracranian;
- daca ai fragmente metalice (schije, aschii) la nivelul capului/ochi sau orbita;
- aparat dentar metallic nedetasabil.
DE RETINUT:
- puteti sa va continuati activitatile cotidiene imediat dupa examinare;
- investigatia RMN este lipsita de durere (complet atraumatica);
- IRM nu presupune folosirea de radiatii sau iradiere nociva, iar pana in prezent nu exista dovezi ca rezonanta magnetica ar putea avea efecte nocive asupra organismului;
- substanta de contrast paramagnetica administrata intravenos poate avea foarte rar efecte adverse; acestea sunt mult mai rare decat pentru contrastul iodat folosit in tomografia computerizata;
- atentie la contraindicatii;
- pentru femeile insarcinate, recomandat dupa primul trimestru de sarcina (numai in conditii special, cand medicul decide ca beneficiile sunt superioare riscurilor);
Citeste si despre Electroencefalograma – EEG .
Comentarii recente