Sindromul copilului zgaltait – frecvent in primul an de viata, atunci cand copilul plange inconsolabil, nu este deloc rara situatia ca acesta sa fie leganat puternic zgaltait / scuturat de catre un adult depasit de situatie. De asemenea, o situatie des intalnita este adormirea copilului prin leganare pe picioarele parintelui.

Ceea ce nu stiu parintii insa, ca prin aceste miscari ample, bruste si repetate, pot provoca asa numitul sindrom al copilului zgaltait / scuturat, ce poate avea drept consecinta o serie de leziuni la nivel cerebral, cervical sau chiar al membrelor.

In perioada de sugar, musculatura gatului nu este pe deplin dezvoltata ca sa mentina o pozitie stabila a capului, astfel ca in timpul miscarilor de leganare, creierul este impins inainte si inapoi in cutia craniana, avand contact direct cu un plan dur. Pot rezulta contuzii, edeme sau rupture ale vaselor fragile.

 

Care sunt simptomele ?

  • Lipsa de reactie la stimuli, de a urmari un obiect;
  • Letargie, apatie, agitatie marcata cu plans, varsaturi;
  • Convulsii;
  • Miscari ocular anormale, modificarea diametrului pupilelor;
  • Respiratie ingreunata, dificultati de supt.

 

Tratament

Avand in vedere ca aceasta patologie este una cu implicatii severe asupra copilului, in cazul in care aveti vreo suspiciune, este indicat sa va adresati unui serviciu de specialitate pentru investigatii si tratament de specialitate. Cu toate acestea, cea mai buna masura de tratament continua sa fie preventia, iar parintii ar trebui sa fie avizati despre astfel de situatii.

 

Citeste si Traumatismele cranio-cerebrale la copii .

 

Programari