Cand sunt mici, toti copii cad… si nu doar o singura data! Traumatismele se intalnesc atat la varsta de sugar, cat si la copilul mare, avand diferite cauze. Fie ca sunt minore, fie ca sunt semnificative, acestea reprezinta o sursa serioasa de ingrijorare pentru parinti. Majoritatea traumatismelor insa, nu necesita tratament specific sau investigatii imagistice.
Cauzele cele mai frecvente ale traumatismelor sunt:
- Caderi de la propria inaltime sau inaltimi mai mari (din pat, din brate, etc);
- Lovituri voluntare (abuz fizic);
- Accidente rutiere, sporturi, activitati fizice, joaca, etc.
Care sunt semnele de alarma? Ce trebuie sa urmarim:
Monitorizarea atenta a copilului este esentiala in urmatoarele 48-72 de ore, inclusiv in timpul somnului, pentru a nota eventualele semne ale unei disfunctii cerebrale.
Dintre semnele „de alarma” carora trebuie sa le acordam atentie sunt: modificarea starii generale, iritabilitate si nervozitate, trezire brusca din somn, varsaturi in jet, ameteala, confuzie, dureri de cap persistente si nejustificate, pierderi de memorie, somnolenta, tulburari de mers sau dezechilibrari frecvente, miscari anormale ale globilor oculari, etc.
Daca aceste simptome apar sau se inrautatesc, trebuie contactat imediat medicul specialist (de preferat neurochirurg) pentru o evaluare corecta a tipului si severitatii contuziei cerebrale, implicit stabilirea investigatiilor necesare si a conduitei terapeutice.
In cazul in care la locul traumatismului exista o rana deschisa se impune consult neuro-chirurgical in urma caruia se va stabili daca este necesara sutura ranii.
De retinut!
Traumatologia cranio-cerebrala a copilului reprezinta o problema importanta de sanatate, dificultatile solutiilor terapeutice provenind din varsta mica a pacientilor, cu obstacole multiple legate de modalitatea de exprimare, diagnosticare si de monitorizare a leziunilor.
Indrumarea precoce in cazul aparitiei unor semne si simptome de alarma posttraumatice, se va face catre un serviciu neurochirurgical, pentru obtinerea unor rezultate cat mai favorabile din punct de vedere al prognosticului vital si functional al copiilor.
Citeste si Cand ne adresam medicului neurolog pediatru?
Comentarii recente