Plagiocefaliile pozitionale sunt anomalii de forma ale craniului, benigne, determinate de obicei de posturi prelungite ale caputului bebelusului.

In decursul primelor luni de viata ale bebelusului, structura osoasa a craniului nu este bine structurata si inchegata, dat fiind faptul ca oasele lui sunt inca moi. Din acest motiv, capul prinde forma pozitiei in care sta cel mai mult. Majoritatea apar in zona occipitala, secundar statului pe spate prelungit.

Din punct de vedere imagistic, plagiocefaliile sunt usor de diferentiat de craniosinostoze prin faptul ca suturile sunt deschise, permitand usor remodelarea prin repozitionare. In majoritatea cazurilor, evolutia este spontan favorabila fara nici un tratament/interventie, insa uneori, in cazurile severe se poate apela la o casca speciala pentru remodelare, utilizata numai la recomandarea si sub supravegherea periodica a medicului.
Ce este important de mentionat, este ca o plagiocefalie usoara, decelata precoce si monitorizata atent, nu va avea nici un impact asupra viitoarei dezvoltari a bebelusului.

Cum poate fi prevenita plagiocefalia la bebelusi?
Fara doar si poate, cea mai buna, usoara si folosita metoda prin care putem preveni aparitia plagiocefaliei la bebelusi este prin schimbarea variata a pozitiilor celui mic, inclusiv pe burtica daca varsta o permite.

 

Citeste si Ce trebuie sa stiti despre craniostenoze

 

Programari