World Prematurity Day – 17 Nov 2020

Cand ne gandim la prematurei, ne gandim la copii extrem de mici, nascuti cu cateva saptamani sau luni inainte de termen. De mentionat, ca vorbim despre prematuritate in cazul copiilor nascuti < 37 saptamani, iar tehnica si conditiile de ingrijire fixeaza prematuritatea extrema la 24-26 de saptamani, deci un bebelus nascut la 6 luni.Din primul moment al vietii, copiii nascuti prematur, trebuie sa faca fata diferitelor provocari legate de posibile complicatii sau adaptarea dificila la viata extrauterina, putand avea nevoie de spitalizare prelungita in terapia intensiva neonatala (hipoglicemie, greutate mica la nastere, probleme de respiratie, icter sever, sepsis, crize epileptice, etc).

In acest context insa, cel mai important aspect ar fi ca numeroasele progrese medicale si stiintifice au dus treptat la castigarea luptelor pentru recuperarea copiilor prematuri.

Dincolo de orice statistica de supravietuire, fiecare copil are sansa lui, iar datoria noastra este sa luptam impreuna, intr-o echipa multidisciplinara, pentru a salva aceste minuni, a le imbunatati calitatea vietii si a limita sechelele pe termen lung.

La multi ani tuturor copiilor nascuti prematur! 🙂

#WorldPrematurityDay

 

Citeste si Cand ne adresam medicului neurolog pediatru?

 

Programari