La varsta mica, copilul poate avea numeroase manifestari sau simptome din cele mai „ciudate” care ingrijoreaza parintii si astfel ajung sa solicite un consult de neurologie pediatrica. De cele mai multe ori, aceste episoade sunt secundare imaturitatii cerebrale, sunt pasagere si nu vor afecta dezvoltarea ulterioara a copilului.
O astfel de manifestare este reprezentata de „ameteala”, copilul speriat spunand ca „se invarte camera cu el”.

Deci, ce este aceasta „ameteala”?

Denumit medical „vertij” face parte din categoria manifestarilor paroxistice benigne si este caracterizat prin atacuri de ameteala la copilul cu varsta intre 1-5 ani. Apare atat la fetite cat si la baietei.

De obicei, un episod dureaza intre cateva secunde si cateva minute, aparand brusc, fara un factor precipitant.
Tabloul sugestiv pentru aceasta patologie, este sugerat de un copil cu dezvoltare si intelect normale, care brusc devine speriat, incepe sa planga sau sa isi cheme parintii, fara alterarea starii de constienta, se clatina sau chiar cade si se tine de ce gaseste la indemana, e palid, transpira si tipa ca „se invarte cu mine”, „se invarte casa” etc, copilul mic nefiind capabil sa descrie clar senzatia rotatorie/ de miscare. Uneori, copilul ajunge in bratele parintilor unde se simte in siguranta, insa refuza sa se despinda de ei. Se pot asocia si miscari anormale ale ochilor (nistagmus) sau varsaturi.

Episoadele sunt recurente, copilul putand prezenta pana la 4-5 atacuri, ulterior acestea oprindu-se spontan spre varsta de 5-6 ani.
Toate investigatiile efectuate vor fi negative.
In general nu se recomanda tratament, atacurile fiind scurte si oprindu-se singure, insa in cazul in care devin dese si afecteaza copilul se pot incerca medicamente din categoria antihistaminicelor, care s-au dovedit a avea un efect pozitiv.

 

Citeste si despre Examenul neurologic .

Programari