Examenul neurologic reprezinta una dintre cele mai importante etape in drumul catre un diagnostic precoce si corect. Acesta trebuie sa fie individualizat, adaptat varstei si dezvoltarii fiecarui copil, in vederea obtinerii celor mai precise informatii, informatii care vor sta la baza unui management corect al cazului.

Etapele unei evaluari neurologice complete:
-Anamneza atenta si completa – motivele prezentarii, antecedente ante/peri/postpartum, vaccinari, etapele de dezvoltare motorie si cognitiva, anomalii ale dezvoltarii, patologii asociate, medicamente administrate, etc.
-Examenul clinic – parametri de baza (puls, tensiune, frecventa respiratorie, temperatura), evaluarea tuturor sistemelor si organelor, particularitati constitutionale (piele, facies, par, miros, degete, craniu, coloana vertebrala, etc), sufluri cardiace, carotidiene, craniene.
-Parametri de crestere – greutate, talie si perimetrul cranian.
-Examenul neurologic propriu-zis, urmat de concluzia acestuia.
-Stabilirea unui plan de interventie, recomandari.

Mediul si circumstantele in care se desfasoara consultatia prezinta o mare importanta in practica de zi cu zi a medicului neurolog pediatru, fiind necesara adaptarea la fiecare situatie in parte si la obiectivele examinarii, in vederea obtinerii maximului de informatii.

Astfel, simpla observatie a copilului fara a-l atinge,  pe masa de examinare, explorand cabinetul sau in bratele parintelui, iar in cazul copiilor mici – examenul neurologic de tip joaca ori crearea unui mediu prietenos (jucarii, adresarea cu o voce calda, halat colorat, etc.), reprezinta elemente cheie in realizarea unui examen neurologic complet.

Citeste si Traumatismele cranio-cerebrale la copii .

 

Programari