Durerea de cap (den. medicala cefalee) este unul dintre cele mai frecvente simptome intalnite la copil si adolescent, astfel ca peste 80% dintre acestia experimenteaza cel putin un episod mai usor sau mai intens, creand o stare de anxietate atat lor cat si familiei.
Fiind un motiv de ingrijorare pentru parinti, nu de putine ori acestia ajung in cabinetul de neurologie pediatrica pentru o evaluare de specialitate.
In majoritatea cazurilor, cefaleea este primara adica nu apare in cadrul altei boli care sa determine durerea. Astfel de situatii sunt migrena sau cefaleea de tensiune. Exista totusi si situatiile rare in care aceasta indica o afectiune neurologica, ce impune investigatii suplimentare, eventual instituirea tratamentului cauzei.
Pentru medicul neurolog pediatru, este esentiala identificarea semnelor de alarma ce pot sugera cauze grave, iar descrierea episoadelor de catre copil si familie, istoricul familial si examenul neurologic joaca un rol deosebit de important in acest demers.
Caracteristicile episoadelor de cefalee
- Debutul si evolutia in timp
- Un debut acut, brusc, fara alte semne anteriorpoate ridica suspiciunea unei patologii mai severe si se impune efectuarea imagisticii cerebrale de urgent. De asemenea, cresterea frecventei episoadelor asociate si cu alte semne de gravitate (vezi mai jos) ne poate duce cu gandul tot spre o cauza secundara.
- In cazul durerilor cu debut in urma cu „ani”, episodice, cu perioade libere de orice simptomatologie, care pot fi legate de factori precipitanti sau existent in cadrul familiei a unei situatii similar, ne putem gandi in special la migrena sua cefaleea de tensiune.
- Aceste tipuri de cefalee sunt considerate cronice daca apar in cel putin 15 zile pe luna, cel putin 3 luni consecutiv.
Semne de alarma in cefalee:
- durere intensa, brusc instalata cu evolutie progresiva si stare generala alterata
- durere care trezeste copilul din somn, mai ales daca este insotita de varsaturi „in jet”
- asocierea durerii cu afectarea functiei cognitive
- traumatism cranio-cerebral recent
- semne neurologice focale (mers cu dezechilibrari, forta musculara scazuta la o mana/picior/fata )
- agravarea durerii cand copilul sta pe spate sau la manevre precum tuse/stranut/mictiune
- edem papilar la examnul de fund de ochi
- Localizarea
- frontal, orbitar, temporal, parietal, occipital
- migrena: localizarea cea mai frecventa este frontal sau temoral
- cefaleea de tensiune are o distributie difuza
- Durata: minute – ore (in cazul migrenei)
- Momentul aparitiei: poate fi oricare
- Simptome asociate:
- greata, varsaturi, fotofobie si fonofobie (mai frecvent in migrene)
- rinoree, lacrimare unilaterala, injectare a conjunctivei ce pot apara in hemicraniile paroxistice sau cefaleea „in ciorchine” (cluster headache)
- tulburari de vedere, de motricitate sau alte semne neurologice focale ce pot indica un tip particular de migrena sau afectiuni mai serioase ce necesita investigatii suplimentare.
- Factori precipitanti: tuse, stranut, emotii, alimente, program de viata dezordonat, privarea de somn, expunerea excesiva la media
- Factori care amelioreaza durerea: somnul, medicamente analgezice
Dintre investigatiile suplimentare necesare pot fi
- analize de laborator: hemograma, hormone tiroidieni, sideremie, feritina, probe inflamatorii.
- Imagistica cerebrala: utila cand se suspicioneaza o cauza centrala. Nu se face de rutina
- polisomnografie: in cazurile in care se suspecteaza cefaleea determinate de apneea de somn
- punctia lombara: este recomandata la copiii cu cefalee , semne de iritatie meningeana si varsaturi, cu sau fara febra.
Tratamentul in cefalee este recomandat in functie de cauza si de mecanismul durerii. Un rol important il detine si prevenirea reaparitiei durerii, adoptand un program igieno-dietetic corespunzator varstei.
Citeste si Traumatismele cranio-cerebrale la copii .
Comentarii recente