Cand trebuie sa apelam la specialist?

Somnul reprezinta starea fiziologica periodica si reversibila, caracterizata prin modificarea temporara a starii de constienta, incetinirea functiilor motorii si vegetative, relaxarea musculaturii.

Cercetarile neurofiziologice au evidentiat 2 faze ale somnului:
– faza lenta – NREM, in care tonusul muscular este ridicat, cu absenta miscarilor oculare, somnul „fara vise”;
– faza de somn paradoxal – REM, in care tonusul muscular este scazut, asociat cu miscari rapide oculare, somnul „cu vise”.

Nesatisfacerea nevoii de somn pentru o perioada potrivita, poate duce la afectarea intregului organism, substratul fiziologic fiind reprezentat de afectarea secretiei hormonale, in special a cortizolului (hormonul starii de veghe) care are un nivel crescut in stress si a tulburarii activitatii neuromediatorilor: serotonina, dopamina si noradrenalina.

In general, durata somnului nocturn variaza in functie de varsta. Conform expertilor in somn, este bine sa se respecte urmatoarele standarde:
• Nou-nascuti – 14-17 ore/zi;
• Copii mai mici de 5 ani – 10-13 ore/zi;
• Copii cu varsta cuprinsa intre 6 si 13 ani – 9-11 ore/zi;
• Copii cu varsta cuprinsa intre 14 si 17 ani – 8-10 ore/zi;

Se stie ca somnul, ca si hrana, jocul si dragostea parinteasca – este esential pentru sanatatea si dezvoltarea armonioasa a copilului vostru.
Acei copii privati de somnul diurn vor fi mai prost dispusi, morocanosi, capriciosi si iritabili; un somn neodihnitor noaptea, se va reflecta in schimbari de comportament si ale starii emotionale, afectarea personalitatii, concentrarii, scaderea performantelor intelectuale, etc.
Deci, fie ca se culca prea tarziu, ca stimuleaza excesiv sistemul nervos cu privit nocturn la televizor sau ore prea multe in fata calculatorului/telefonului, fie ca traiesc situatii emotionale negative (conflicte, schimbarea mediului familial, agresiune, etc), toate aceste situatii genereaza si intretin tulburarile de somn ale copilului dumneavoastra. De cele mai multe ori acestea pot fi corectate prin respectarea unor simple masuri de igiena a somnului.

Iata cateva dintre sfaturile pentru un somn sanatos:
– Mentinerea unui orar regulat de somn;
– Crearea unei atmosfere relaxante in dormitor, luminozitate scazuta;
– O dieta echilibrata si exercitiu fizic regulat; Evitati sa dati copiilor mancare si bauturi care contin cofeina sau alte alte medicamente stimulante inainte de culcare;
– Controlul stresului si al anxietatii atat de catre copil cat si in cadrul familiei.

Cand trebuie sa apelam la specialist?
Desi in general tulburarile de somn sunt o patologie tranzitorie, este prudent sa va adresati medicului neurolog pediatru daca copilul dumneavoastra prezinta semnele sau simptomele urmatoare:
– oboseala sau somnolenta diurna excesiva, adormire in momente nepotrivite;
– sforait insotit de pauze de respiratie;
– ridicare brusca in sezut, tipat, plans si agitatie, greu consolabil;
– treziri bruste insotite de teama si anxietate;
– durere de cap matinala frecventa;
– senzatie de amorteala, crampe in picioare sau brate in timpul noptii;
– episoade repetate de trezire incomplete asociate cu activitati motorii complexe („copilul se ridica din pat si pleaca fara un scop anume”).

Somnul este pretios. Valoarea somnului poate fi apreciata atunci cand copiii zambesc, sunt fericiti si plini de energie!

 

Citeste si Ce sunt hemagioamele?

 

Programari