In mod cert, viata de proaspat parinte este asemenea unui carusel, plina de emotii, temeri si necunoscut. Cand ati observat ca bebelusul are un „semn din nastere”, cel mai probabil ati experimentat o gama larga de sentimente. Insa, ce ceste important de stiut este ca aceste semne sunt foarte frecvente la copii, de cele mai multe ori inofensive si dispar fara tratament.
Deci, ce este acel „semn rosu din nastere”?
Denumit medical „hemangiom”, acesta este o tumora vasculara benigna care apare de regula ca un semn rosu/rosu-violaceu, plana sau in relief, oriunde pe corp in primele zile de viata. Pot creste rapid in primele luni de viata iar in jurul varstei de un an sa dispara sau treptat sa scada in dimensiuni si sa isi diminueze culoarea pana la varsta de 5-7 ani.
Cat sunt de frecvente hemangioamele?
Hemangioamele sunt cele mai comune tumori benigne din copilarie. Intre 4 si 10 % dintre copii caucazieni se nasc cu cel putin un hemangiom. Sunt de 3-5 ori mai frecvente la fetite decat la baietei. De mentionat este ca prematurii sunt mai predispusi la a avea hemangioame.
Unde apar hemangioamele?
Cel mai adesea hemangioamele apar pe tegument. Aproximativ 60% dintre hemangioame apar in zona capului si gatului, restul pe trunchi si pe membrele superioare si inferioare. In majoritatea cazurilor apar ca leziune unica, dar pot fi si multiple. Rar se dezvolta si intr-un organ intern, cum este ficatul sau tractul gastro-intestinal.
Trebuie sa fim vazuti de un medic specialist?
Deoarece majoritatea dispar de la sine fara tratament, cei mai multi copilasi nu trebuie consultati de un specialist in anomalii vasculare. Pediatrul/medicul de familie va monitoriza leziunea si va va acorda sprijin la nevoie. In situatii speciale, cand hemangiomul are o localizare tipica si se asociaza cu semne neurologice, se recomanda evaluarea copilului de catre un medic specialist neurolog pediatru.
Cum arata un hemangiom?
Cum se trateaza?
Majoritatea hemangioamelor nu necesita tratament (DOAR observatie) pentru ca vor dispare de la sine. Uneori este necesara insa interventia terapeutica, fie medicamentoasa (steroizi, propanolol), fie chirurgicala/terapie laser.
Care sunt complicatiile posibile ale hemangioamelor?
Desi majoritatea hemangioamelor nu creeaza mari probleme, complicatii pot sa apara. Cel mai frecvent sunt intalnite ulceratiile. In cazuri rare, in functie de localizare acestea pot determina complicatii mai serioase – probleme vizuale, hemoragii interne, un hemangiom mare al fetei poate fi desfigurant.
Prognosticul pe termen lung in majoritatea situatiilor este exceptional, cu remitere completa si dezvoltare neuropsihica normala a copilului.
Citeste si Cand ne adresam medicului neurolog pediatru?
Comentarii recente