Sindromul de varsaturi ciclice (SVC) este o tulburare rara a carei cauza nu s-a stabilit cu certitudine si care debuteaza de obicei in copilarie. Poate determina episoade repetate de varsaturi (timp de ore sau chiar zile intregi) si senzatie de greata, uneori fiind nevoie chiar si de internare in spital. Aparitia episoadelor devine in timp previzibila, cu o ciclicitate ce poate fi usor de stabilit, cu aceleasi simptome incepand aproximativ la aceeasi ora a zilei sau a noptii si durand aceeasi perioada de timp.
In prezent, desi cauza este necunoscuta, se considera ca exista o legatura cu migrena, intrucat persoanele cu varsaturi ciclice au istoric familial pozitiv pentru migrena. Multe persoane cu SVC dezvolta in timp migrene, iar medicamentele specifice s-au dovedit eficace in tratarea acestui sindrom.

 

 

De cele mai multe ori sindromul de varsaturi ciclice se imbunatateste pe masura ce copilul creste, dar poate persista si la varsta adulta. Un aspect important este evitarea (pe cat posibil) factorilor care precipita aparitia varsaturilor – stressul emotional, cafeina, raul de miscare, privarea de somn, anumite alimente (ciocolata, branzaturi, mezeluri, etc) sau alimentatie necorespunzatoare, menstruatia, caldura excesiva, etc.
In vederea stabilirii diagnosticului de SVC, trebuiesc evaluate urmatoarele criterii:
– cel putin doua sau mai multe episoade intense si continue de greata si varsaturi care dureaza de la ore pana la zile intr-o perioada de sase luni;
– episoadele sunt similare de fiecare data;
– stare normala de sanatate intre episoade;

 

Afectiunea poate fi inspaimantatoare pentru familie, insa este posibil de gestionat prin modificari ale stilului de viata al copilului, controlul emotiilor si in anumite situatii medicamente.

 

Programeaza un consult pentru specializarea Neurologie Pediatrica .

 

Programari