Bucuria unei sarcini este de nedescris, insa aflarea existentei unei sarcini multiple poate constitui si un motiv de ingrijorare pentru viitoarele mamici.
Factorii care favorizeaza aparitia unei sarcini gemelare nu au fost descoperiti in totalitate pana in prezent. Uneori sarcina gemelara apare pur si simplu. Alteori, anumiti factori precum varsta >40 de ani a mamei, modificari hormonale, sarcini numeroase anterior, fertilizarea in vitro, etc, joaca un rol important.
Sarcinile gemelare sunt de doua tipuri:
- Gemenii identici (monozigoti) rezulta atunci cand un singur ou este fertilizat, avand acelasi sex.
- Gemenii neidentici (dizigoti) rezulta atunci cand 2 ovule diferite sunt fertilizate si apoi se implanteaza in uter. Sunt mai des intalniti si pot avea acelasi sex sau sexe diferite
O gravida cu sarcina gemelara prezinta un risc mai mare de a dezvolta complicatii atat materne precum: tensiune arteriala crescuta, preeclampsie, diabet gestational, colestaza de sarcina, cat si fetale – risc de nastere prematura, moarte fetala, sindrom transfuzor-transfuzat, restrictie de crestere, etc.
Cu toate acestea, nu va ingrijorati! Depistate la timp, aceste probleme nu vor conditiona buna dezvoltare a sarcinii.
Postnatal, evaluarile periodice sunt deosebit de importante pentru a identifica eventualele probleme de sanatate pe care le pot asocia bebelusii si pentru a asigura o dezvoltare optima.
In cazul gemenilor, cu atat mai mult cei nascuti prematur, evaluarea neurologica trebuie efectuata de la nastere si repetata periodic (la fiecare 3 luni de preferat) pe masura ce copiii cresc si se dezvolta. Aceste evaluari periodice permit detectarea timpurie a eventualelor probleme de dezvoltare si pot ajuta la inceperea tratamentului precoce daca este necesar, pentru imbunatatirea sau ameliorarea simptomatologiei.
Evaluarea neurologica include o evaluare atenta a aspectului general al copiilor, a parametrilor de crestere (greutate, perimetru cranian, talie), particularitati constitutionale, a nivelului de constienta, reactivitate, interactiune, motilitatea, a reflexelor si a tonusului muscular.
Monitorizarea bebelusilor este recomandata a se face din 3 in 3 luni pana la varsta de 2 ani. Un aspect important al evaluarii dezvoltarii motorii si cognitive in cazul gemenilor nascuti prematur, se refera la raportarea achizitiilor la varsta corectata si nu la cea nu cronologica.
Repere in dezvoltarea motorie si cognitiva in primul an de viata:
- Intre 0-3 luni : in primele zile bebelusul mentine o pozitie asemanatoare ca in burtica, ulterior va deveni mai activ iar miscarile vor deveni din ce in ce mai ample, achizitionarea controlului capului in jurul varstei de 3 luni; fixarea cu privirea si treptat initierea urmaririi orizontale, verticale si giratorii; aparitia zambetului social; gangureste;
- Intre 4-6 luni: apuca jucarii initial din lateral, apoi si din fata; rade in hohote, interactiune foarte buna cu membrii familiei, reactioneaza la mimica parintilor, la sunete cunoscute; pe burtica incepe sa faca sprijin pe antebrate in flexie, mai apoi extensia membrelor superioare cu sprijin pe palme; trece de pe spate pe burta si invers; initierea pozitiei sezand;
- Intre 7-9 luni: va sta in fundulet din ce in ce mai stabil chiar se va pozitiona si independent, va incepe tararea sau mersul de-a busilea; apare lalalizarea;
- Intre 10-12 luni: merge in 4 labe cu alternare, rapid; se ridica la marginea patului si incepe sa faca pasi pe langa mobila, poate initia mentinerea independenta a ortostatiunii si a mersului independent; achizitii cognitive variate – imita gesturi, scutura un clopotel, stie cucu-bau, cauta un obiect ascuns, apar primele cuvinte cu sens, plange cand este luat din bratele parintilor.
Pe termen lung, in functie de particularitati, gemenii ar trebui sa fie evaluati in echipa multidisciplinara pentru eventualele probleme pe care le pot asocia: medic oftalmolog, ORL, cardiolog, kinetoterapeut, pediatru, psihiatru pediatric, psiholog, etc.
In concluzie, evaluarile periodice sunt esentiale in cazul gemenilor pentru a asigura o dezvoltare armonioasa si pentru a detecta precoce eventualele probleme asociate.
Programeaza un consult pentru specializarea Neurologie Pediatrica .
Comentarii recente