Pentru a depista afectiunile neurologice la copii, medicii recurg la o serie de metode de evaluare care pot include:

Anamneza – medicul va face o istorie medicala a copilului, va aduna informatii despre simptomele si semnele prezente si va lua in considerare factorii de risc.

Examenul fizic – medicul va examina copilul pentru semne ale unei afectiuni neurologice, cum ar fi probleme de coordonare, dezvoltare anormala, reflexe anormale, probleme de vorbire sau de mers.

Testarea functiilor cognitive – medicul poate utiliza teste specifice pentru a evalua functiile cognitive ale copilului, cum ar fi memoria, atentia, abilitatea de a invata si de a rezolva probleme.

Imagistica medicala – medicul poate recurge la diverse tipuri de imagistica medicala, cum ar fi RMN, CT sau PET, pentru a avea o imagine detaliata a creierului si a maduvei spinarii si pentru a detecta eventualele anomalii sau leziuni.

Testarea functionarii nervoase – medicul poate face teste pentru a evalua functionarea nervilor si a sistemului nervos al copilului, cum ar fi electroencefalograma (EEG) sau electromiograma (EMG).

Exista o varietate de afectiuni neurologice care pot afecta copii, inclusiv:

  1. Anomaliile congenitale: acestea sunt afectiuni care sunt prezente la nastere si pot include probleme de dezvoltare a creierului si a maduvei spinarii, cum ar fi spina bifida sau encefalomielita.
  2. Afectiunile degenerative: acestea sunt afectiuni care progreseaza treptat si pot duce la pierderea functionarii nervoase, cum ar fi boala Lou Gehrig (AME).
  3. Afectiunile traumatice: acestea pot aparea dupa un traumatism sau o lovitura la cap si pot include leziuni cerebrale traumatice (LCT) sau traumatisme craniene.
  4. Afectiunile infectioase: acestea pot fi cauzate de infectii care afecteaza sistemul nervos, cum ar fi meningita sau encefalita.
  5. Afectiunile inflamatorii: acestea pot fi cauzate de inflamarea creierului sau a maduvei spinarii, cum ar fi scleroza multipla sau poliomielita.
  6. Tulburarile de dezvoltare: acestea sunt afectiuni care afecteaza dezvoltarea normala a copilului, cum ar fi autismul sau sindromul Down.
  7. Tulburarile de somn: acestea pot include probleme cu adormirea sau mentinerea somnului, cum ar fi sindromul de apnee in somn.
  8. Tulburarile convulsive: acestea sunt afectiuni care cauzeaza convulsii sau crize epileptice, cum ar fi epilepsia.

In general, diagnosticarea afectiunilor neurologice la copii poate fi o provocare, deoarece simptomele pot fi subtile sau pot fi confundate cu alte probleme de sanatate.

Este important ca parintii sa fie atenti la orice schimbari sau probleme de comportament sau de dezvoltare ale copilului lor si sa discute cu medicul lor despre orice ingrijorari pe care le au.

 

Programeaza un consult pentru specializarea Neurologie Pediatrica (Dr. Cristina BRAN-POPESCU).

 

Programari