Zona de memorie a creierului este regiunea care stocheaza informatii de scurta si lunga durata. Aceste informatii pot fi date senzoriale, cum ar fi culorile, sunetele si mirosurile, sau informatii abstracte, cum ar fi cifrele si cuvintele.

Exista mai multe tipuri de memorie, fiecare avand o anumita functie specifica in procesul de retinere a informatiilor.

Memoria de scurta durata, cunoscuta si sub numele de memoria de lucru, este folosita pentru a tine minte informatii pe termen scurt, cum ar fi numerele pe care le inmultesti sau o reteta pe care o citesti. Aceasta memoria are o capacitate limitata, astfel incat informatiile sunt uitate daca nu sunt transferate intr-o forma mai durabila.

Memoria de lunga durata este folosita pentru a stoca informatii pe termen lung, cum ar fi numele prietenilor si familiei sau informatii despre trecut. Aceasta memoria este nelimitata ca spatiu de stocare, astfel incat informatiile pot fi pastrate pe termen nedeterminat.

Ambele tipuri de memorie sunt importante pentru functionarea normala a creierului si sunt implicate in mai multe activitati cognitive, cum ar fi invatarea, gandirea si luarea deciziilor.

Emisferele cerebrale sunt doua jumatati ale creierului uman care sunt asezate pe partile laterale ale creierului. Exista o emisfera stanga si o emisfera dreapta, fiecare avand o anumita functie in procesarea informatiilor.

In general, emisfera stanga este responsabila pentru procesarea informatiilor logice si rationale, cum ar fi citirea, scrisul si calculul matematic. De asemenea, aceasta emisfera este implicata in procesarea cuvintelor si a limbajului.

Pe de alta parte, emisfera dreapta este responsabila pentru procesarea informatiilor creative si emotionale, cum ar fi muzica, artele vizuale si spatiale. De asemenea, aceasta emisfera este implicata in procesarea pattern-urilor si a formelor.

Desi fiecare emisfera are anumite responsabilitati specifice, acestea lucreaza impreuna pentru a asigura functionarea normala a creierului. De exemplu, atunci cand citim, emisfera stanga proceseaza cuvintele in timp ce emisfera dreapta ne ajuta sa intelegem sensul textului.

Unii oameni de stiinta considera ca exista diferente majore intre modul in care emisferele cerebrale proceseaza informatiile, in timp ce altii cred ca aceste diferente sunt mult mai mici. Cu toate acestea, este important de mentionat ca fiecare individ este unic si modul in care creierul lor proceseaza informatiile poate varia.

Problemele de sanatate care afecteaza emisferele cerebrale pot avea consecinte grave asupra functionarii creierului. De exemplu, o leziune la emisfera stanga poate avea efecte asupra capacitatii individului de a vorbi si a scrie, in timp ce o leziune la emisfera dreapta poate afecta capacitatea individului de a intelege formele si spatialul.

 

Lobii creierului sunt structuri mari ale creierului care sunt responsabili pentru diferite functii cognitive.

Exista patru lobi principali ai creierului: lobul frontal, lobul parietal, lobul temporal si lobul occipital. Fiecare lob are anumite arii care sunt responsabile pentru anumite functii.

 

 

Lobul frontal este situat in partea anterioara a creierului si este responsabil pentru gandirea abstracta, luarea deciziilor si controlul miscarilor musculare. De asemenea, acest lob este implicat in procesarea emotiilor si a personalitatii. Anumite arii ale lobului frontal sunt responsabile pentru specificul fiecarei functii, cum ar fi aria motorie primara, care este responsabila pentru controlul miscarilor musculare, si aria prefrontal corticala, care este implicata in luarea deciziilor si planificarea.

Lobul parietal este situat in partea centrala a creierului si este responsabil pentru procesarea informatiilor senzoriale, cum ar fi atingerea, gustul si mirosul. De asemenea, acest lob este implicat in procesarea informatiilor spatiale, cum ar fi orientarea in spatiu si coordonarea miscarilor. Anumite arii ale lobului parietal, cum ar fi aria senzitiva primara, sunt responsabile pentru procesarea informatiilor senzoriale specific.

Lobul temporal este situat in partea laterala a creierului si este responsabil pentru procesarea sunetelor, a limbajului si a memoriei. De asemenea, acest lob este implicat in procesarea emotiilor si a sentimentelor. Anumite arii ale lobului temporal, cum ar fi aria auditiva primara, sunt responsabile pentru procesarea sunetelor.

Lobul occipital este situat in partea din spate a creierului si este responsabil pentru procesarea imaginilor vizuale. Anumite arii ale lobului occipital, cum ar fi aria vizuala primara, sunt responsabile pentru procesarea detaliilor vizuale.

In general, lobii creierului lucreaza impreuna pentru a asigura functionarea normala a creierului.

Problemele de sanatate care afecteaza un lob specific pot avea consecinte asupra functiilor cognitive pe care acesta le controleaza. De exemplu, o leziune la lobul frontal poate afecta luarea deciziilor si controlul miscarilor, in timp ce o leziune la lobul temporal poate afecta capacitatea individului de a intelege limbajul si de a-si aminti informatii.

In concluzie, lobii creierului sunt structuri importante care sunt responsabile pentru diferite functii cognitive.

 

Citeste si despre Electroencefalograma – EEG .

 

Programari