Nu de putine ori in practica de zi cu zi, vin parinti ingrijorati ca “bebelusul meu tremura/se scutura ca si cum are un fior/ii este frig”.

Ce sunt aceste “tremuraturi”, sunt normale? – Aceasta este intrebare cea mai frecventa pusa de parinti, ingrijorarea si primele ganduri ale acestora indreptandu-se catre suspiciunea de crize epileptice (in contextul informarii din surse media variate).

Deci, ce este “tremuratura/fiorul”?

Sunt manifestari non-epileptice, benigne – deci nu pun viata copilului in pericol si nu influenteaza dezvoltarea neuropsihica, care apar de obicei in perioada de sugar, cunoscute sub denumirea de ATACURI DE INFIORAREshuddering attacks si care uneori sunt gresit diagnosticate drept crize epileptice.

De cele mai multe ori diagnosticul este unul clinic si se bazeaza pe discutia cu familia – parintii le descriu ca: “se scutura dintr-o data”, “parca i-am turnat apa rece pe spate”, “parca l-a curentat ceva”, “ca un fior pe sira spinarii” sau “tremura de parca are un frison”, dar si pe inregistrarile video pe care din ce in ce mai multi parinti le fac in timpul manifestarilor paroxistice. Durata unui episod este de obicei foarte scurta, sub 5 secunde, iar frecventa poate varia pe parcursul unei zile. Uneori, aceste episoade apar in relatie directa cu mictiunea.

De ce este important sa fie diagnosticate corect? – pentru a preveni efectuarea unor investigatii costisitoare si nu de putine ori placute pentru bebelus, precum si administrarea unui tratament inutil.

 

Ce determina atacurile de infiorare si cum le tratam? – Cauza si mecanismul fiziopatologic nu sunt complet elucidate, insa printre factorii provocatori au fost descrisi: frica, supararea, bucuria, frustrarea, hranirea, mictiunea. Pot aparea si spontan, fara un factor declansator.

De obicei, dispar de la sine intre varsta de 3-7 ani si nu este necesar tratament.

 

Bibliografie:

  1. Aicardi’s Diseases of the Nervous System in Childhood (4th Edition, pp. 1096)
  2. Shuddering attacks: A benign phenomenon in children, Jessie J Wang, Ran D Goldman – DOI: 10.46747/cfp.6702107
  3. Millichap, J.G., 2001. Shuddering Attacks. Pediatric Neurology Briefs, 15(1), pp.4–5. DOI:

 

 

Citeste si despre Electroencefalograma – EEG .

Programari