Zona Broca este localizata in lobul frontal, in circumvolutia F3, iar in portiunea posterioara a acesteia din emisferul dominant (de ex. stang la dreptaci) se afla centrul motor care coordoneaza vorbirea articulata, cunoscut sub numele de aria Broca.

Afazia este o tulburare a vorbirii care afecteaza exprimarea sau intelegerea limbajului vorbit sau scris in absenta oricarei modificari senzoriale sau a unui deficit al aparatului fonator, rezultand in urma unor leziuni dobandite ale creierului (de exemplu afazia Broca poate aparea in urma unui accident vascular cerebral, traumatism sau din cauza unei tumori cerebrale).

Afaziile difera de tulburarile vocii (disfonii), ale inervarii fetei, palatului, limbii (disartrii) si de tulburarile de gandire (temporare sau psihotice).

 

 

Afazia Broca (numita si motorie sau expresiva) face parte din marele grup al praxiilor, tulburare care afecteaza miscarile, viteza, flexibilitatea, amplitudinea, ritmul si astfel, eficienta actului motor.

 

Simptome caracteristice:

– vocabular redus la cateva cuvinte sau silabe, bolnavul adopta un stil telegrafic

– „dezintegrare fonetica”

– deficiente gramaticale, mai ales de sintaxa

– debit verbal incetinit, laborios

– pronuntia (articularea) cuvintelor defectuoasa

– „melodia verbala” (prozodia) saraca

– scrisul este defectuos, in parte si prin slabiciunea mainii drepte

– intelegerea vorbirii este putin sau deloc afectata

– pacientul este constient de dificultatile avute, reactioneaza depresiv

– comunicarea este redusa in primul rand datorita incapacitatii de expresie

 

Nu exista un tratament standardizat pentru pacientii care sufera de afazia Broca, dar predomina terapiile vorbirii si ale limbajului, terapie prin muzica, iar colaborarea intre terapeuti, psihologi si neurologi este esentiala. In afara de limbaj, care poate fi recuperat mai mult sau mai putin, este esential ca pacientul sa invete modalitati de a se face inteles si de a comunica (nonverbal, folosind gesturi, obiecte, imagini).

 

Programeaza un consult pentru specializarea Neurologie Pediatrica (Dr. Cristina BRAN-POPESCU).

Programari