In acest articol vom aborda importanta monitorizarii prin evaluari repetate (termen engl. “FOLLOW-UP”) atat a copiilor nascuti la termen, dar cu istoric de suferinta perinatala si dificultati de adaptare la viata extrauterina, cat si a celor nascuti prematur .

NB:

– se considera nou-nascut la termen, copilul nascut la varsta gestationala de 40 de saptamani

Postmatur, copilul nascut la o varsta gestationala mai mare sau egala cu 43 de saptamani

Prematuritatea se defineste ca nasterea oricarui nou-nascut viu inainte de finalizarea celei de-a 37-a saptamana de sarcina ; in functie de varsta gestationala la nastere exista subcategoriile:

 • Prematuritate extrema: nastere < 28 saptamani de gestatie
 • Prematuritatea mare: nasterea intre 28-32 saptamani de gestatie
 • Prematuritatea moderata pana la tarzie : nasterea intre 32 – 37 saptamani de gestatie

 

De ce este importanta evaluarea riscului de a dezvolta complicatii?

Dupa externare, copiii nascuti la termen, dar cu probleme de adaptare la viata extrauterina / patologie perinatala semnificativa (asfixie la nastere, infectii severe, greutate mica, probleme de respiratie, stop cardio-respirator neonatal, etc) si cei nascuti prematur pot prezenta un risc crescut de a dezvolta complicatii invalidante sau alte sechele neurologice, de aceea se recomanda controale periodice (neurologie, cardiologie, oftalmologie, etc in funtie de necesitati) pentru a depista cat mai devreme aparitia acestora. Initierea precoce a tratamentului specific si managementul pluridisciplinar are drept scop obtinerea unei recuperari cat mai bune dar si imbunatatirea calitatii vietii.

 

Pentru copiii nascuti prematur, evaluarea trebuie sa tina cont de varsta corectata, deoarece etapele dezvoltarii sunt diferite si se poate subaprecia dezvoltarea unui copil daca ne bazam strict pe varsta gestationala.

Varsta corectata = Varsta actuala ( de preferat in saptamani) – (40 saptamani – Varsta gestationala in saptamani la care copilul s-a nascut)

Se considera ca varsta trebuie corectata pana la 2 ani, cand se apreciaza ca au fost depasitele etapele critice si copilul a dobandit toate achizitiile si s-a dezvoltat normal.

 

De exemplu: un copil in varsta de 28 de saptamani, dar  nascut la 36 de saptamani, are varsta corectata 24 saptamani; alt exemplu ar fi ca un copil nascut la termen, in medie, sade la varsta de 6 luni, fapt care nu ar trebui sa ne ingrijoreze in cazul unui sugar in varsta de 7-8 luni, dar nascut la 34-36 saptamani, deoarece varsta corectata este de ~ 6 luni, deci se afla in graficul normal pentru varsta.

 

 

Deci….

 1. Se estimeaza ca anual in intreaga lume, circa 15 milioane de copii se nasc prematur;
 2. Varsta corectata = Varsta actuala ( de preferat in saptamani) – (40 saptamani – Varsta gestationala in saptamani la care copilul s-a nascut);
 3. Identificarea precoce a problemelor si initierea tratamentului de specialitate conduc la obtinerea unui maxim de recuperare;
 4. Evaluare in echipa multidisciplinara;
 5. Pe cine evaluam: Nou-nascuti cu greutatea < 1500g, prematuri, cei cu retard de crestere intrauterina, hipoxie moderat-severa la nastere, hemoragie intraventriculara, convulsii neonatale, infectii grave SNC, etc.;
 6. Evaluarile au loc la varste cheie ale dezvoltarii copilului: la externare, 3 luni, 6 luni, 12 luni, 18 luni, 2 ani;
 7. Se evalueaza parametri de crestere (perimetru cranian, talie, greutate si se inscrie in graficele OMS corespunzatoare), dezvoltarea motorie grosiera si fina, dezvoltarea psihica/cognitiva, dezvoltarea limbajului expresiv si receptiv, interactiunea sociala;
 8. Riscuri ale patologiei perinatale semnificative si ale nasterii premature: afectare motorie fina si grosiera (de la o frusta afectare pana la invaliditate – di/tetrapareza, pierderea ambulatiei, completa dependenta de cei din jur), afectare pulmonara pe termen lung, hiperactivitate, probleme de concentrare, intarzierea limbajului, dificultati scolare , etc.

 

Bibliografie:

 1. World Health Organization – Preterm birth
 2. National Institute for Health and Care Excellence – Preterm labour and birth NICE guideline Published: 20 November 2015

 

Telefon de contact: 0738.349.526

 

Programari