Coreea Sydenham (denumita si Coreea reumatica) reprezinta o patologie neurologica si autoimuna ce se caracterizeaza prin miscari coreice instalate brusc (involuntare, care pot afecta orice segment al corpului), cu debut de cele mai multe ori in perioada copilariei (peste 5 ani).

Coreea Sydenham afecteaza mult mai frecvent sexul feminin, cu un varf de incidenta intre 5 si 15 ani si afecteaza in mod egal toate rasele. Aproximativ 25% din indivizii care prezinta angina streptococica dezvolta ulterior coree.

Coreea Sydenham apare de obicei la cateva saptamani sau luni de la un episod de faringita acuta streptococica cu Streptococ beta hemolitic de grup A, iar coreea se poate manifesta ca singura complicatie sau in cadrul unui tablou clinic complex. Asociat miscarilor dezordonate, tabloul clinic poate fi completat de slabiciune musculara, dizartrie, hipotonie, ticuri, manifestari obsesiv-compulsive, scaderea atentiei si capacitatii de concentrare, anxietate, labilitate emotional sau de alte manifestari secundare ale reumatismului articular acut – mialgii, altralgii, miocardita, febra.

 

Diagnosticul se pune pe baza unei amaneze detaliate, alaturi de evaluarea clinica si paraclinica completa (in special testul ASLO).

 

Tratamentul vizeaza atat managementul corect si prompt al episodului de angina streptococica, tratamentul miscarilor coreice cat si preventia secundara pentru a preveni complicatiile postinfectioase (de ex. Afectarea valvelor cardiace).

Remiterea simptomatologiei se face in aproximativ 3 saptamani pana la 6 luni. Cu toate acestea, simptomele pot persista si pana la un an sau mai mult, sau pot reaparea la varsta adulta.

 

Citeste si despre Electroencefalograma – EEG .

Programari