Limbajul este o functie complexa, superioara, specific umana, reprezentand un sistem de descriere a mediului inconjurator, prin cuvinte. Limbajul s-a dezvoltat in concordanta cu conditiile vietii sociale.

Tulburarile de limbaj sau vorbire se impart in:

   • Tulburari prin leziuni ale aparatului fonator si de articulare a cuvintelor (tulburari de elocutiune si pronuntare)
   • Tulburari prin leziuni corticale (afazia)

 

 1. Leziuni ale aparatului fonator si de articulare a cuvintelor

Articularea cuvintelor poate fi interesata in afectiunile organelor fonatorii: buze, limba, valul palatin, faringe, laringe si in leziuni ale sistemului nervos de reglare al aparatului fonator, sistemul cerebelos si sistemul extrapiramidal.

Schematic se impart in:

a) tulburari de elocutiune (balbaiala)

   • constau in greutate in vorbire, repetare rapida, sacadata a silabei de la inceputul cuvantului, imposibilitatea de a pronunta pentru scurta perioada a unui cuvant
   • se asociaza cu modificari de tip vegetativ
   • apar în copilarie ( 2 – 5 ani ) şi pubertate ( rar ), in corelatie cu factori emotivi.

b) tulburari de pronuntare

   • constau in pronuntari vicioase a unor litere sau grupuri de litere
   • forme clinice: dislalia (pronuntare vicioasa a sunetelor “d, t, s, z, ş, j” ), sigmatismul (sasaiala), rotacism (raraiala), rinolalia (vorbitul pe nas), disartria, mutismul

 

 1. Afazia

 Sindrom caracterizat printr-o tulburare de limbaj cu interesarea celor doua componente ale sale: intelegerea vorbirii ( componenta senzoriala ) si vorbirea articulata ( componenta motorie ).

Examinarea practica a unui bolnav cu tulburari de limbaj de tip afazic necesita un numar mare de probe care exploreaza diferitele aspecte ale limbajului; examinarea trebuie repetata, reluata in cursul zilelor urmatoare pentru a exclude anumite tulburari de limbaj legate de oboseala bolnavului.

Cauzele care pot determina afazia sunt variate si cuprind cauze structurale – vasculare, tumorale, traumatice, infectioase, degenerative, sindroame epileptice, etc.

Pentru a excude orice suspiciune, programeaza-ti copilul acum la un consult de specialitate de neurologie pediatrica.

 

Programeaza un consult pentru specializarea Neurologie Pediatrica (Dr. Cristina BRAN-POPESCU).

 

Programari