Profilul TORCH este un test de screening care se recomanda femeilor care doresc sa ramana insarcinate sau celor care deja sunt la inceputul sarcinii.
Acesta reprezinta un acronim TORCH (din engleza) pentru o serie de boli infectioase si provine de la : toxoplasmoza (T); alte infectii (precum sifilis, hepatita B, virusul Epstein – Barr, infectia cu enterovirusuri) (O), rubeola (R); citomegaloviroza (C); infectia cu virusul herpes simplex (HSV).
Toate aceste boli infectioase in special daca sunt contactate pe parcursul sarcinii, pot afecta nu numai mama, cat si fatul, generand complicatii grave, precum avort, intarziere in dezvoltare, malformatii congenitale ale nou nascutului sau chiar deces.
Profilul TORCH cuprinde:
- Toxoplasma gondii – Anticorpi IgG și IgM
- Virusul rubeolei – Anticorpi IgG si IgM
- Citomegalovirus – Anticorpi IgG și IgM
- Virus herpes simplex (HSV1, HSV2) – Anticorpi IgG și IgM
Odata efectuat, acesta ajuta la prevenirea numeroaselor complicatii atat pentru mama, insa in special pentru fat.
- Toxoplasmoza (T): o infectie relativ comuna, cauzata de parazitul Toxoplasma gondii, ce poate aparea daca viitoarea mamica a intrat în contact cu fecale de pisica, a consumat de lapte nepasteurizat sau carne infestata; poate cauza complicatii severe viitorului bebelus, cum ar fi: corioretinita, orbire, surdidate, hidrocefalie, calcificari intracerebrale sau dizabilitati intelectuale.
- Alte infecții (O): sifilis, hepatita B, virus varicelo-zosterian, parvovirus B19, virus Epstein-Barr, enterovirus. Cea mai de temut este sifilisul, o boala infectioasa cu transmitere sexuala, ce se poate transmite de la mama la fat.
- Rubeola (R): o infectie virala, ce se transmite cu usurinta, iar in timpul sarcinii, aceasta poate cauza aparitia a numeroase probleme de sanatate pentru nou-nascut: icter, purpura trombocitopenica, afectiuni oftalmologice sau complicatii ale sistemului auditiv – surditate si vizual – cataracta, cardiorespirator sau malformatii la nivelul sistemului nervos central, microcefalie.
- Citomegaloviroza (C): o infectie cauzata de virusul herpetic Citomegalovirus, fiind una dintre cele mai comune infectii congenitale la bebelusi. Viitoarea mamica poate contacta virusul in urma unor relatii sexuale neprotejate cu un purtator sau prin contact direct cu sangele ori alte fluide corporale ale unei persoane infectate. Acest virus poate provoca nou-nascutilor probleme de auz, de vaz, microcefalie, calcificari cerebrale, iar pe termen lung chiar deficiente mintale.
- Virusul herpes simplex (H): in timpul nasterii, in aproximativ 80% dintre cazuri, bebelusii contacteaza acest virus de la mama infectata. Fara tratament antiviral corespunzator imediat, rata de mortalitate este foarte ridicata, iar dintre copiii care reusesc sa supravietuiasca infectiei, peste jumatate raman cu afectiuni pe termen lung ale sistemului nervos central.
Este foarte important ca interpretarea analizelor sa fie realizata de catre medicul specialist, intrucat pentru fiecare dintre cazurile in care testul este pozitiv, acesta va sti ce analize suplimentare sunt necesare pentru a confirma sau infirma prezenta unei infectii, dar si ce tratament trebuie urmat.
Efectuat la timp, testul TORCH poate salva viata unui nou-nascut!
Programeaza un consult la Neurologie Pediatrica (Dr. Cristina BRAN-POPESCU).
Comentarii recente