Ca neurologi pediatri, deseori ne intalnim in practica de zi cu zi cu astfel de situatii, fiind un subiect greu de abordat atat de catre medic in discutiile cu parintii anxiosi, cat si de catre parinti in relatia cu familia sau prietenii.

Deci, ce sunt crizele de masturbatie la copil (engl. gratification disorder)?
Sunt episoade scurte (cateva minute) ce apar in special la sugar sau copilul mic. Rar pot aparea/persista pana la varsta de copil mare. Nu s-a decelat o cauza anume, ele survenind pe un fond de plictiseala sau inainte de somn, ori in drumul copilului spre descoperirea propriului corp.

 

Cum arata un episod?
Brusc, in timp ce se joaca sau inainte de somn, copilul prezinta o miscare de aducere puternica si incrucisare a picioarelor, favorizata de pozitia pe spate, fiind insotita de privire fixa, inrosirea fetei, transpiratie, iar uneori dupa incetarea manifestarii somnolenta. Starea de constienta nu este afectata, drept dovada sta faptul ca atunci cand incercam sa oprim/intrerupem copilul acesta pare vizibil deranjat, plange si protesteaza.

Pentru linistirea parintilor este indicat ca acestia sa fie informati corect, din surse sigure si de preferat de catre medicul neurolog pediatru (capabil sa excluda alte patologii) si stie ca este o manifestare benigna, care va disparea complet si spontan, fara implicatii asupra dezvoltarii neuropsihice a copilului.

De obicei un necesita tratament, singurele masuri ce trebuiesc luate fiind cele educative, distragerea atentiei copilului prin activitati senzoriale in momentul in care se pregateste pentru un astfel de episod, masarea pe spate, implicarea in activitati care ii tin manutele ocupate, etc.
In cazul copiilor mai mari, oricat de stanjenitor ar fi, parintii ar trebui sa abordeze cu calm si intelegere problema sexualitatii inainte de pubertate, fara a-i certa.

Certatul copilului, umilirea lui, socul, groaza de pe fata dumneavoastra, dezgustul si alte sentimente nu isi au locul in acestă ecuatie. Copilul nu trebuie sa se simtă vinovat pentru ca isi descopera corpul. Faptul ca un parinte este deranjat de masturbarea la copii spune mai multe despre parinte decat despre copil.

 

Cand devine totusi motiv de ingrijorare?
Potrivit Academiei Americane de Pediatrie, autostimularea excesiva poate fi un semn al anxietatii sau nevoii de afectiune, un raspuns la o stare de tristete sau secundar vizionarii unor activitati sexuale nepotrivite pentru varsta lor, de aceea o abordare corecta presupune implicarea in mod activ a unui psiholog pana la rezolvarea problemei.

 

Bibliografie:
1. Paroxysmal non-epileptic events in infancy: five cases with typical features, Eszter Nagy , Katalin Hollody, First published: 29 November 2019 https://doi.org/10.1684/epd.2019.1098

 

Programeaza un consult pentru specializarea Neurologie Pediatrica (Dr. Cristina BRAN-POPESCU).

 

Programari