Evenimentele de peste zi din viata copiilor nostri, fie ca sunt fericite, fie ca nu, se pot continua in timpul somnului sub forma de vise. In timpul acestora, copii traiesc la intensitate maxima unele intamplari/emotii, iar personajele care iau parte, altfel inofensive, se pot transforma in maniera negativa determinand un context traumatizant.
Ce este pavorul nocturn?
Pavorul nocturn (denumit si teroare nocturna; eng. night terrors sau sleep terrors) face parte din categoria parasomniilor, fiind un tip de tulburare de somn frecvent intalnita in copilarie (debuteaza inainte de varsta de 5 ani) si care inceteaza odata cu inaintarea in virsta. Apare in prima parte a somnului, la aproximativ 2-3 ore de la adormire, iar durata unui astfel de episod este de sub 15 minute. Spre deosebire de cosmar, la trezire copilul nu isi aminteste nimic din cele petrecute. Cu toate ca au un aspect impresionant, aceste manifestari sunt de natura benigna si NU au consecinte asupra dezvoltarii sau nivelului intelectual ale copilului.
Care pot fi cauzele sau factorii declansatori ai pavorului nocturn?
- oboseala excesiva, suprastimularea pe timp de zi sau inainte de culcare;
- stress-ul emoțional, anxietatea;
- schimbarea mediului;
- febra;
- anumite medicamente;
Cum arata si ce se intampla cu copilul in timpul unui episod de pavor nocturn?
- debuteaza, de obicei printr-un tipat prelungit, apoi se ridica brusc in sezut, uneori poate cobori din pat
- are o privire inspaimantata si desi incerci sa il calmezi acesta nu reactioneaza (desi pare treaz, nu este)
- pot aparea vocalizari / cuvinte neinteligibile
- respiratia se modifica, puls mai rapid, este transpirat
- prezinta miscari necontrolate, agitatie, uneori devine violent, impulsiv
- greu consolabil, plange
- episodul se finalizeaza prin readormire sau trezirea completa; daca se trezeste, copilul este foarte confuz si dezorientat, dar dupa un timp se linisteste si readoarme
Cum imi pot ajuta copilul ?
Astfel de episoade pot fi foarte traumatizante atat pentru copil cat si pentru parinti, care s-ar putea simti neajutorati in lupta pentru alinarea copilului. Cea mai buna modalitate este de a ne calma, sa asteptam cu rabdare sa se linisteasca singur, timp in care ii asiguram copilului tot confortul necesar si il supraveghem. De obicei, copiii se vor linisti si isi vor relua somnul.
Este mai bine sa nu incercati sa treziti copilul, deoarece de multe ori acest lucru nu functioneaza, iar la trezire acestia vor fi dezorientati si confuzi. Insa daca episoadele sunt frecvente si stiind deja ca acestea apar la aproximativ aceeasi ora, se poate interveni prin trezirea cu blandete a copilului, cu 30 de minute inainte de ora obisnuita de declansare a pavorului. Cu toate acestea, trebuie sa gasiti cu rabdare abordarea cea mai potrivita pentru copilul dumneavoastra, intrucat fiecare copil este unic si reactioneaza diferit.
Incercati sa:
- reduceti stressul copilului de peste zi si nu ii supraincarcati programul
- creati o rutina si un orar de culcare, evitati expunerea la desene animate/filmulete violente
- programarea unui somn de pranz
Daca episoadele devin din ce in ce mai frecvente, cu durata mai lunga si afecteaza copilul, cel mai indicat este sa apelati la un medic neurolog pediatru pentru o evaluare de specialitate.
Citeste si Cand ne adresam medicului neurolog pediatru?
Comentarii recente