Primul an din viata unui copil reprezinta cea mai importanta etapa din dezvoltarea acestuia, atat din punct de vedere al achizitiilor motorii, a celor cognitive si a interactiunii cu familia/mediul.

Trebuie mentionat de la inceput ca fiecare bebelus are un ritm propriu de crestere, influentat de factori multipli (antecedentele personale fiziologice si patologice ale sugarului, tipul de alimentatie ca si antecedentele heredocolaterale, patologia familiala, etc), de aceea nu trebuie comparati intre ei – fiecare copil este UNIC.

Deci, fie ca discutam despre un copilas nascut prematur, un copil nascut la termen dintr-o sarcina cu risc sau pur si simplu de un nou-nascut perfect sanatos, datoria noastra este de a ajuta parintii sa inteleaga ce inseamna dezvoltarea copilului si care sunt etapele acesteia (intrucat nu de putine ori ne intalnim cu remarci din partea familiei precum – „asa este el, mai lenes”, „este mai grasut si de aceea nu se poate rostogoli”, „este obligatoriu sa mearga in patru labe?”) si, ce este cel mai important aspect, sa depistam precoce orice intarziere in achizitii si sa instituim cat mai promp tratamentul specific.

E adevarat ca fiecare copil are ritmul lui, dar ce inseamna ritmul fiecaruia? Pentru a afla, nu ezitati sa va programati la un consult de specialitate – neurologie pediatrica.

 

Citeste si Dezvoltarea sugarului in primul an de viata .

Programari